Cine este industriasul roman care sparge gheata in America Latina

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad, are un contract de 100 de milioane de euro cu Brazilia si este in discutii cu autoritatile din trei state din America Latina pentru a deschide linii de asamblare acolo. Omul de afaceri a fost dat exemplu de presedintele Basescu la sosirea din America de Sud.

La sosirea din deplasarea in America Latina, presedintele Traian Basescu a declarat ca acum este momentul pentru industriile romanesti care nu isi gasesc piata in Romania sa iasa pe pietele externe, iar o tara ca Peru poate fi o astfel de piata. El a dat ca exemplu industria de material rulant, cu fabrica de vagoane Astra de la Arad, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, care ar putea sa deschida, in cooperare cu firme din Peru, o linie de asamblare a componentelor produse in Romania.
„Cei care ati vazut uzinele din Arad am convingerea ca sunteti impresionati de potentialul care exista acolo sau fabrica de vagoane de marfa de la Caracal. Este un potential exceptional, dar nu avem o piata, din doua motive: in Europa, foarte multi furnizori de vagoane concureaza in aceasta industrie si, doi, exportul de vagoane, spre exemplu, in America Latina este dificil“, a argumentat Basescu. El a aratat ca solutia de deschidere de linii de asamblare de componente in America Latina este indicata si de faptul ca vagoanele finite sunt greu de transportat pe mare.

„Solutia corecta sunt companii mixte romano-peruane, linii de asamblare in Peru, cu contributia locala, atat cat este ea. Poate pot pune la dispozitie tabla, poate geamuri, dar componentele, motoarele electrice, boghiurile, sistemele de franare, toate s-ar produce in Romania, in vederea asamblarii acolo. Asta inseamna locuri de munca aici si export de produs finit in America Latina“, a spus Basescu.

100 de vagoane romanesti in Brazilia


„In vizita domniei sale in America de Sud, a dat peste noi acolo“, explica razand Blidar despre faptul ca a fost dat exemplu la intoarcerea in Romania. Omul de afaceri aradean, in varsta de 67 de ani, a explicat pentru „Adevarul“ ca societatea pe care o controleaza, Astra Vagoane Calatori, are un contract ferm in Brazilia, semnat inca de acum un an. Blidar a castigat un contract de 100 de milioane de euro la inceputul lui 2012 in urma unei licitatii organizate in Brazilia de una dintre cele mai mari companii din lume, Vale. Contractul se intinde pe o perioada de doi ani si jumatate, timp in care compania va livra 100 de vagoane de calatori.

In urma cu un an, industriasul aradean spunea ca, dupa prabusirea pietelor din Europa, a cautat contracte si in Malaysia si in tari din America de Sud. Acum, el spune ca este in discutii cu autoritatile din trei state din America Latina pentru colaborari pe material rulant. „Deocamdata, noi le producem in Romania si le transportam, pe viitor, vrem sa deschidem linii de asamblare“. Blidar nu a vrut sa spuna care sunt cele trei state cu care este in negocieri, insa nu a negat negocierile cu Peru.

Blidar nu numai ca-si duce vagoanele peste granita, dar este hotarat sa-si aduca din strainatate produsele pe care pana acum le lua de la furnizorii din Romania. Omul de afaceri a declarat recent ca va rezilia contractele cu 400 de furnizori, firme mici, cu trei-patru angajati, cu care lucra pentru productia de vagoane, din cauza masurii ce obliga firmele mici la plata TVA la incasare. „Nu suntem dispusi si nu putem suporta TVA la 400 de facturi“, a spus aradeanul.Inginer geodez, in afaceri din 1990


De profesie inginer geodez, fara sa practice aceasta meserie, Blidar este un industrias de cursa lunga, a intrat in afaceri dupa Revolutie, cand a inceput sa produca subansamble pentru vagoane si sa se ocupe si de constructii industriale. Primul milion de euro l-a facut dupa un an de activitate, potrivit „Ziarului Financiar“.

Omul de afaceri aradean mai detine, pe langa compania Astra Vagoane Calatori, si firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmura Marmura Bucuresti, Tristar Bucuresti si Banca Comerciala Feroviara. Valer Blidar ocupa locul 43 in clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, iar averea lui este estimata la 90-95 de milioane de euro.

Anul de gratie al companiei Astra Vagoane Calatori a fost 2008, cand a inregistrat afaceri de 65,6 milioane de euro si un profit net de 26,2 milioane de euro. In 2011, afacerile companiei s-au injumatatit, iar rata profitului a scazut de 10 ori.

Blidar a preluat Astra Vagoane Calatori Arad in martie 2000, scoasa la privatizare in guvernarea Isarescu, cand Ministerul Industriei si Comertului era condus de Radu Berceanu, iar cel al Transporturilor – de Traian Basescu.La jumatatea lui 2011, revista „Kamikaze“ scria ca banca lui Blidar a acordat in acel an credit unei firme controlate de Francisc Demeter si de Vasil Radu Gavril, doi apropati ai primarului Gheorghe Falca (PDL), finul lui Traian Basescu. Creditul a fost garantat cu mai multe facturi emise in iunie 2011 de firma celor doi, Tehnicon Park, pentru Astra Vagoane Calatori. Adica Tehnicon era furnizor al firmei lui Blidar.

Presedintele Traian Basescu a vizitat fabrica de la Arad in toamna lui 2008 si in vara lui 2009. La vizita din 2008, la iesirea din fabrica, Basescu a afirmat ca societatea are productia asigurata pentru anul 2009, dar ca „nu i-ar prinde rau o comanda de 20-40 de vagoane de la CFR“. In intervalul 2009-2011, Astra Vagoane a incheiat cu societatea de stat CFR Calatori contracte pe mai multi ani in valoare de peste 400 de milioane de euro, potrivit „Ziarului Financiar“. La urmatoarea vizita, din 2009, presedintele Basescu a primit o diploma si o medalie de aur din partea conducerii Astra Vagoane Calatori, societate din al carei Consiliu de Administratie a facut parte o perioada, in 1992, potrivit money.ro.

Avem un contract ferm in Brazilia si suntem in discutii cu autoritatile pentru anumite colaborari, a declarat Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad.

Peru, o tara in boom economicPeru, ca si celelalte tari din America Latina, trece printr-o perioada de boom economic. Tara, cu o populatie de 30 de milioane de locuitori, a avut un PIB de 177 de miliarde de dolari SUA in 2011, avand o crestere economica de 6,8% in acelasi an, pentru 2012 fiind estimata, de asemenea, la peste 6%.


Sursa: adevarul.ro