Astra

Mentenanță

Vagoanele de călători livrate la beneficiari se întorc în Astra pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță periodică și anume: reviziile tehnice intermediare RTI 1, 2, 3, reviziile tehnice generale RTG,  reparațiile generale RG și reparațiile capitale RK.

În anumite cazuri, interioarele vechi se înlocuiesc cu unele noi. Astfel parcul este menținut în funcționare cu o rată de disponibilitate foarte ridicată. În cadrul acestor lucrări, vagoanelor li se verifică și refac toți parametrii inițiali, roțile și discurile de frână se prelucrează pentru eliminarea uzurilor și aducerea în parametri de exploatare normală sau se înlocuiesc cu altele noi.

După sablarea carcasei aceasta se vopsește într-un sistem de vopsire care implică cicluri repetate de grunduire, chituire și vopsire finală. Pentru asigurarea temperaturilor prescrise de uscare acest proces se efectuează în cabine de vopsire cu temperatură controlată.

O altă componentă importantă a vagonului este boghiul. Astra Vagoane Călători este singura societate din România care produce propriul boghiu pe care îl livrează și colaboratorilor săi interni și externi. Tipul de boghiu produs de Astra este tip Y 32 un boghiu omologat pentru 200 de km/h.